Beleg zelf en laat de adviseur achterwege

Je kent de verhalen van mensen die gaan beleggen. Het is vaak op momenten dat iedereen het op de verjaardagsfeestjes heeft over aandelen en beleggen, terwijl je hier normaal niemand over hoort. Je hebt een aanzienlijke som geld op je spaarrekening die er staat te verstoffen, dus je denkt; “ik wil wel wat meer rendement” en je besluit te gaan beleggen. Je weet niet goed hoe je zelf moet beleggen, dus je geeft je zuurverdiende centen aan iemand die het voor jou gaat beheren. In het begin zijn de rendementen goed, maar dan komt er een klap en een jaar nadat je bent ingestapt is de helft van je ingelegde geld verdampt.

Slechte ervaringen

Ik moest aan bovenstaand verhaal denken omdat ik de laatste maanden steeds meer reclames zie voor beleggen. Veel beurzen staan weer op ‘all time highs’, iedereen heeft geld over en de rendementen op je spaargeld leveren echt niets op. De intro van deze blog is het verhaal van een oud collega, die rond dezelfde tijd instapte tijdens de kredietcrisis in 2008/2009. Ze stopte haar geld in een actief gemanaged fonds en kwam van een koude kermis thuis. Wat is de succesformule om een goed rendement te halen op de beurs? En waarom moet je vooral zelf beleggen en niet je geld aan iemand anders geven? In deze blog vertel ik je wat meer over de verschillende redenen om niet in actief gemanagede fondsen te stappen.

Geld beheren door een ander

Als je ergens geen verstand van hebt of geen zin in hebt, dan laat je dit doen door iemand die hiervoor gestudeerd heeft of die het leuk vindt om te doen. Een logische redenering die ik zelf ook toepas als het bijvoorbeeld gaat om de schoonmaak van het huis. Wat is er dan zo anders aan het laten beleggen van geld door een ander?

Als ik een schoonmaakster inhuur om mijn huis schoon te maken is het een ‘resultaatsverplichting’. Zij maakt het huis schoon en ik geef haar een bedrag voor geleverde diensten. De beleggingsadviseur krijgt echter een percentage over het in beheer zijnde bedrag. Ik ga er vanuit dat hij/zij het beste voorheeft met mijn geld. Enige is dat dit een ‘inspanningsverplichting’ is. Hij gaat zijn best doen om mij een goed rendement te geven. Als dit niet lukt, dan is het ‘jammer, maar helaas’ het kost je alsnog 2 of 3% van je ingelegde vermogen. En jij neemt voor dat geld ook nog alle risico’s op je.

 Voorspelbaar?

Maar als ik dan zelf moet gaan beleggen, hoe doe ik dat dan? Waar moet ik dan op letten? Hier ga ik het in een later blog nog over hebben. Afhankelijk van jouw beleggingsstrategie zijn er regels waar jij je aan kunt houden om een stabiel rendement te halen. Hier kan je op verschillende manieren zelf rekening mee houden door een ‘buy-and-hold’ strategie te hanteren of door zelf een technische analyse te doen op aandelennivo. Door de belangen van de adviseur schuurt het daar.

Belangenconflict

Een ander belang wat hierin conflicterend is: de adviseur krijgt dus een percentage op het door jou ingelegde geld. Een adviseur zal dus altijd zeggen dat het een goed moment is om te investeren. Hij of zij zal er alles aan doen om dit geld in de portefeuille te houden. Bij hem thuis moet er namelijk ook ‘brood op de plank’ komen. Het zijn vaak hoger opgeleiden, dus een goedkope boterham zal het niet zijn. Als het om investeren en beleggen gaat kan het ook zo zijn dat het beter is om even te wachten. Of minder te investeren en veel (digitale) cashreserve over te houden. Met een klein beetje kennis kun je dit prima zelf inschatten.

Slager en zijn eigen vlees?

Daarnaast weten adviseurs zelf ook niet altijd wat een goede investering is. Het is niet te voorspellen wanneer er weer een ‘crash’ komt, je beter niet kunt investeren of wanneer je juist ‘short’ moet gaan. Dat geldt voor jou, maar ook voor die duurbetaalde adviseurs! Uit Amerikaans onderzoek blijkt daarnaast dat de helft van de beleggingsadviseurs zelf niet investeert in de fondsen die zij verkoopt. Als een adviseur daar in geloofd, waarom zit hij er dan zelf niet in? Een slager die zijn eigen vlees keurt, verkoopt aan de klanten in de winkel, maar het vervolgens niet eet bij zijn eigen avondeten.

En tot slot…

Misschien nog wel de belangrijkste reden om niet in actieve fondsen te zitten of je geld aan een adviseur te geven, zijn de kosten. Ik kom er nu toch nog even op terug, omdat ik soms hoor dat “2% toch niet zo veel is?!?”. Even een rekenvoorbeeld: stel ik heb nu een ton aan euro’s en die ga ik tien jaar lang zelf investeren met een rendement van 10%, kom ik op net geen €260.000 uit. Als ik met precies dezelfde data minus 2% kosten voor mijn adviseur zou rekenen, kom ik op iets meer dan €215.000 uit. Een verschil van bijna € 45.000,-! Ik hoef je niet uit te leggen dat dit over een langere tijd nog een veel groter verschil wordt. (toch schrijf ik het even 😉 ).

Kortom: ga lekker zelf investeren. Ultiem vrij kan je helpen bij het leren van de regels. Open je eigen account en ga aan de slag. Het is super simpel, iedereen kan het. In mijn blogs en in de seminars zal ik je verder vertellen wat de do’s en dont’s zijn, hoe je kunt besparen en nog meer kunt versnellen om je doelen te halen.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *