Beleggen voor mensen met weinig tijd en kennis: trackers

Rentestanden dalen waar je bij staat en de tijd dat je ‘nog iets verdiende’ op je spaargeld is al een hele poos geleden. Als je 0,5% rente krijgt, dan is dat al boven gemiddeld. Op deze manier groeit je spaargeld voor geen meter. “Het heeft geen zin om te sparen, je kunt je geld beter uitgeven.” Hoor je anderen zeggen. Maar wat als jij plannen hebt voor de toekomst? Plannen die geld of tijd kosten, daar heb je geld voor nodig om ze te realiseren. En dat zijn vaak bedragen die je niet binnen een maand bij elkaar hebt gespaard. Dan wordt er geadviseerd om te beleggen. Hogere rendementen, hogere risico’s en dus ook hogere winsten. Maar ik weet niet hoe dat moet? En wat moet ik dan kopen?

Er zijn verschillende strategieën die je kunt hanteren, afhankelijk van hoeveel tijd jij kunt en wilt besteden aan beleggen. Hoeveel tijd heb jij over om financieel onafhankelijk  te zijn in de toekomst? Heb jij 10 minuten tot een kwartier per maand om je droom te verwezenlijken? Zelfs dan is het mogelijk om een gemiddeld rendement te halen tussen de 8 en de 12% per jaar. Dit kan door te focussen op trackers.

 

Trackers, het product waar je nog nooit van hebt gehoord

Wat is een tracker? En hoe kan ik dit product toepassen om er mijn financiële vrijheid mee te bereiken?

Een tracker of ETF (Exchange traded fund) heeft als doel om tegen zo laag mogelijke kosten de markt te volgen. Met een ‘index tracker’ volg je een bepaalde index, die bestaat uit een heel aantal losse aandelen. In Nederland heb je bijvoorbeeld Unilever, ASML of aandelen Shell. Deze aandelen zitten ook allemaal in de (index)tracker van de AEX, de grootste Nederlandse aandelenbeurs, zie het plaatje hieronder. De linker kolom representeert de losse aandelen, deze worden gekocht door partijen die trackers maken (de middelste kolom). Deze partijen knippen de aandelen in kleinere stukjes en verdelen ze over de trackers die ze willen maken. De meest rechter kolom symboliseert de tracker die je kunt kopen bij een broker -> een platform waar jij beleggingsproducten kunt kopen.

Risicospreiding voor een habbekrats

In een tracker zitten dus alle losse aandelen, met precies dezelfde weging als de index die je wilt volgen. Hierdoor volgt deze tracker de markt. Je zult de markt dan ook nooit verslaan, maar je gaat gewoon mee met de rendementen die er op de markt gehaald worden. Met zo’n tracker heb je automatisch een spreiding en een tracker is bijna altijd goedkoper dan wanneer je alles in losse aandelen zou moeten kopen. Je betaald daar namelijk veel meer transactiekosten voor. Daarnaast heb je veel minder risico dan wanneer je individuele aandelen koopt: een individueel aandeel kan potentieel naar € 0,- gaan, bij een tracker is dit niet mogelijk. Dit zou betekenen dat alle bedrijven in een index failliet moeten gaan. Als de complete index omhoog gaat, wordt de tracker ook meer waard. Gaat de index naar beneden, dan wordt je tracker dus minder waard.

Welke trackers zijn er?

Je kunt nagenoeg van elke beurs/index een tracker kopen. Dit kan dus (bijvoorbeeld) de Nederlandse AEX zijn, maar ook de Duitse DAX, de Chinese Hang Seng of de Amerikaanse S&P 500. Verder zijn er ook trackers die zich richten op een specifieke sector. Je kunt trackers kopen voor duurzame energie, maar ook voor goud, zilver, platinum en andere grondstoffen (commodities) of voor een deel van de wereld, bijv. de Eurostoxx 50 (50 grootste europese aandelen) of de ‘Emerging Markets’. Hier kom ik later nog wat uitgebreider op terug.

Niet zo sexy

Trackers worden door veel beleggers als ‘niet sexy’ bestempeld. Je haalt minder hoge rendementen dan op individuele aandelen (als je de goede kiest!!) en je hoeft er dus ook niet zo veel tijd in te steken. Uiteraard is het veel interessanter om te zeggen dat jij elke dag of week een paar uur achter je laptop zit om te kijken naar de koersen. Maar is dit waar jij gelukkig van wordt? Wat als je gewoon een lekker rendement wilt hebben, beter dan de huidige rentestanden op je spaarrekening? Dan is beleggen in trackers gewoon een eenvoudige manier om dit te bereiken. Bijkomend voordeel: je hoeft je niet te richten op een enkel aandeel, en je hoeft je er niet op in te lezen. Je koopt gewoon een specifieke tracker en ‘volgt’ de markt. Bijkomend voordeel is overigens dat je ook nog vier keer per jaar dividend ontvangt (dividend is een vorm van winstdeling, dit verschilt per aandeel) van alle aandelen die in de tracker zitten.

Geadviseerd door de pro’s

Trackers zijn de snelst groeiende beleggingsproducten ter wereld. Elk jaar komen er honderden nieuwe trackers op de markt waar je uit kunt kiezen en steeds meer mensen beleggen hun geld er in. Ook grote namen in de beleggingswereld zoals Warren Buffet en Ray Dalio adviseren private beleggers te investeren in trackers. Zelfs actief gemanagede fondsen beleggen zelf steeds meer in trackers als onderdeel van hun beleggingsstrategie.

Prima, ik ga gelijk beginnen met trackers. Maar welke trackers moet ik dan kopen? En waar moet ik dan op letten als ik trackers koop? Goede vragen die ik zeker nog ga behandelen. Stay tuned 🙂 En heb je in de tussentijd andere vragen? Laat het me weten via facebook – like de pagina – of mail naar peter@ultiemvrij.nl

 

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *