Pensioen en pensioenleeftijd; neem actie voor een zorgeloze toekomst

In het nieuws wordt in de laatste jaren veel stilgestaan bij pensioen en de pensioenleeftijd. En helemaal nu, rond verkiezingstijd. Mensen hebben hun hele leven lang hard gewerkt. Dromen, vakanties en reizen worden vaak ‘beloofd’ waar te maken nadat de laatste dag werken is aangebroken.

 

Verkiezingen

Politieke partijen maken een speerpunt van de pensioenleeftijd. Ze beloven allerlei zaken die niet waargemaakt kunnen worden. althans niet zonder de jeugd van nu (en daarna) te benadelen door 65 jaar als uiterste pensioenleeftijd te hanteren. Daarnaast is op het beheer van het geld door pensioenfondsen ook nog wel een en ander aan te merken (zie de afleveringen van omroep MAX; zwarte zwanen). We moeten dus steeds meer betalen, maar we weten niet waar we recht op hebben. In het kort de feiten over pensioen: mensen worden ouder en er zijn ook veel meer ouderen dan jongeren.

Mijn aanname: als ik afhankelijk blijf van mijn eigen pensioen, dan ben ik tot mijn 72e verplicht aan het werken. En op hoeveel geld ik recht heb op dat moment, wordt ook elk jaar naar beneden bijgesteld. Een uiterst onzeker vooruitzicht.

 

Pensioen en (verloren) dromen

Als ik dit schrijf moet ik direct denken aan een van mijn collega’s. Ik was net uit de schoolbanken en hij was 64. Als jonge hond super om van hem te leren. Na een jaar samen gewerkt te hebben ging hij met welverdiend pensioen en ik herinner me het gesprek wat we hadden bij zijn afscheidsborrel in de kroeg. Hangend aan de bar vertelde hij dat dat hij nog een keer naar Nieuw-Zeeland wilde samen met z’n vrouw. Nog geen jaar later kwam het verschrikkelijke bericht dat hij was overleden en van de reis was het nog niet gekomen.

 

En jouw pensioen?

Eigenlijk ben ik zelf als 35-jarige ook pas sinds een jaar of 3 bezig met de status van mijn pensioen. Toch kunnen de keuzes die je in deze leeftijdscategorie maakt enorme impact hebben. Als je jongeren de keuze zou voorleggen: “wil je met je 72e met pensioen of met je 45e ?” Dan zou iedereen het wel weten.

“Ok Peter, even realistisch: stelt iemand in de leeftijdscategorie onder de 40 dergelijke vragen aan zichzelf?” Waarschijnlijk niet nee, ik denk dat die mensen op 1 hand te tellen zijn. De bewustwording over wat voor iedereen bereikbaar is als je NU actie neemt op de (financiële) keuzes die je maakt, is een van de dingen die ik met Ultiem vrij wil bereiken. Het is allemaal niet zo moeilijk, je moet het gewoon op je netvlies hebben.

 

Hypotheekvrij

Gerhard Hormann (check hier zijn blogspot) wist mij een aantal jaren terug al te boeien met zijn boek ‘Hypotheekvrij!’ over het versneld aflossen van de hypotheek. Ik had er zelf nooit zo over nagedacht, maar het leek mij heerlijk om je huis volledig afbetaald te hebben en nauwelijks vaste lasten te hebben voor je onderdak. Zijn meest recente boek ‘ Het plakband pensioen’ gaat in op het eerder met pensioen gaan; op z’n 51e komt Gerhard door een ontslagronde veel eerder op straat te staan dan gedacht. Om op die leeftijd nog ergens aan de bak te komen is een enorme uitdaging en veel mensen zullen in een dergelijke situatie dan ook peentjes zweten.

Wat is het geheim van Gerhard dat hij al op z’n 51e met pensioen kan? En hoe kan ik er voor zorgen dat mij dat ook lukt?

Belangrijk onderdeel van zijn aanpak is het zo snel mogelijk aflossen van zijn huis. Als je huis helemaal is afgelost kan je namelijk grote hoeveelheden sparen en kan je (per persoon)rondkomen van € 1.000,- per maand. Hij komt ook met een voorbeeld van een vrouw die gedurende haar leven alle reizen maakt die ze wilde maken. Ze kocht op relatief late leeftijd haar eerste huis en heeft dit in een aantal jaren volledig afgelost. Toen ook zij op 60-jarige leeftijd werd getroffen door een ontslaggolf bij haar werkgever, kon zij lachend het pand uit lopen. Zij wist namelijk dat ze het tot haar pensioen kon volhouden met het gespaarde geld. Dit alles terwijl haar collega’s wanhopig moesten zoeken naar nieuw werk in een markt waar de werkloosheid hoog was.

Keuzes

En waar zit dan het verschil in met de ‘gewone’ man/vrouw? Waar zit het verschil in keuzes? Wanneer Richard lekker aan het toeren is op zijn racefiets en een man van begin 60 inhaalt. De man verteld Richard dat hij net is geopereerd en dat hij helaas nog door moet werken tot zijn 66e. Dit terwijl deze man wel fietst op een peperdure Pinarello fiets met carbonframe van € 5000,-. Dat zijn de keuzes die er toe doen. Dit bepaald of jij nog verplicht door moet werken tot je 67e (of 72e) of dat jij kan kiezen om eerder te stoppen.

Vroeg met pensioen wordt het nieuwe statussymbool, in deeltijd werken is wat dat betreft net zo’n goede optie. Op die manier kan je meer genieten van de dingen in het leven die jij echt belangrijk vindt. Laten we eerlijk zijn, op je 67e ben je fysiek minder flexibel dan wanneer je 50 bent. Het lijkt me dan ook veel relaxter om een wereldreis te maken op mijn 50e dan op mijn 67e of nog later.

Mijn persoonlijke doel is om op mijn 52e met pensioen te kunnen. Om dat te bereiken wil ik mijn huis afgelost hebben over iets minder dan 15 jaar. Dat is ook het moment dat de rentevast periode van ons huis afloopt. Overigens zeg ik niet dat ik vanaf mijn 52e met pensioen ga. Het lijkt me wel wat om gewoon 2 of 3 dagen te werken en de rest een verlengd weekend te hebben. Of een half jaar werken en een half jaar vakantie 🙂

 

Laat vooral een berichtje achter wat jij van de blog vindt en ik ben ook benieuwd: Wanneer wil jij met pensioen gaan?

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *