De sleutel tot financiële onafhankelijkheid

Hoe kan jij zorgen voor een financiële onafhankelijkheid? Wat zijn de belangrijkste aspecten om hier succesvol in te zijn? En welke strategieën kunnen we gebruiken van de rijken der aarde om onze dromen en doelen waar te maken? In deze blog neem ik je mee door de 4 belangrijkste onderdelen.

 

Dromen van onafhankelijkheid

Als ik aan jou vraag wat je echt belangrijk vindt, dan gaat het niet om geld maar om wat je ermee wilt doen, of niet? Wat zijn jouw dromen? En wanneer zou je ze willen bereiken? Deze dromen zijn de sleutel naar het succesvol zijn. Deze dromen zorgen er namelijk voor dat jij in actie komt en jij je doel haalt.

Ik kom net uit een dag seminar met Marcus de Maria. In zijn seminar gaat hij in op een 5-tal beleggingsstrategieën, maar naast deze beleggingstips ruimt hij ook een groot deel van zijn seminar in voor het besef dat je een droom moet hebben. Zie ook mijn eerste blog. Als jij niet duidelijk hebt wat je doel is, waar je het voor doet, dan is het niet mogelijk om daar op te sturen. Het maakt dan niet uit waar je eindigt. Dit is dan ook de eerste voorwaarde om succesvol te zijn: weet wat je dromen zijn en heb het hier vaak over. Denk er vaak aan. Visualiseer het. Wanneer wil jij met pensioen? Het zal je wellicht verbazen, maar als je nu actie neemt hoef jij niet meer afhankelijk te zijn van de overheid.

 

Investeren en beleggen

De 2e sleutel is hoe jij kan zorgen dat je geld meer gaat groeien door te beleggen. Hoe kan je ervoor zorgen dat je een systeem opzet waardoor je genoeg geld creëert om in je eigen levensonderhoud te voorzien? Het principe is simpel: zorgen dat er genoeg geld geïnvesteerd wordt en je goede rendementen haalt. Hoe je dat doet? Door;

  1. Te zorgen dat je op een goede manier je geld investeert in een risico en een veilige pot, dit is voor jouw grote dromen op lange termijn.  Voor de veilige pot gaat het niet alleen om beleggen. Ook investeren in je eigen huis.
  2. De strategieën toe te passen van de ultra rijken, om zeker te zijn van goede rendementen en minimale risico’s.
  3. Door een dromenpot in te zetten, waardoor je ook NU geniet van het leven. Dit is voor de ‘kleinere’ dromen die je nu hebt. Vakanties die je wilt doen, of activiteiten.

Investeren en beleggen: wat heb jij nodig?

Daarnaast is het belangrijk om te weten wat concreet je doel is: hoeveel geld heb jij nodig om het leven van je dromen te leiden? En hoeveel geef jij nu gemiddeld per maand uit? En wat als dit bedrag gedekt zou zijn door de rendementen op je beleggingsaccount? Bedenk je eens hoe het is om bijvoorbeeld al je vaste lasten betaald te krijgen vanuit dergelijke rendementen? Verder is het ook goed om te weten waar je op moet letten als je (voor het eerst) gaat investeren. Weten wat je wel en niet koopt op de beurs is daarbij wel van belang.

En als laatste; Sommige mensen gaan dit punt wellicht wat ‘zweverig’ vinden; geef ook terug aan de maatschappij. Of dit nu in geld is of in uren, geef iets aan de mensen die iets nodig hebben. Uiteindelijk zijn wij sociale dieren en het is gewoon geweldig om mensen te helpen die het nodig hebben. Niet alleen voor hen, ook voor jou. En het is ook nog eens zo; “wie geeft, krijgt terug”.

Versnellen: uitgaven verlagen

Wil jij sneller je onafhankelijkheid en je dromen behalen? Heb je de smaak te pakken? Dan kan dat op verschillende manieren. De uitgaven die we elke maand hebben, zijn de belangrijkste. Als we een bepaalde uitgavepatroon hebben, dan is het moeilijk om dat naar beneden bij te stellen. ‘Key’ is dus om je uitgavenpatroon zo laag mogelijk te krijgen. Marcus de Maria zegt; ga niet op vakantie en neem geen dure auto tot het moment dat je onafhankelijk bent. Je hoeft het hier niet mee eens te zijn, feit is wel dat je door dergelijke keuzes veel sneller je dromen bereikt en vanaf dat moment optimaal kunt genieten. Er zijn uiteraard meerdere aspecten aan je uitgavepatroon, maar hier kom ik in toekomstige blogs nog op terug.

Versnellen: inkomsten vergroten

Het vergroten van je inkomen is dan het volgende advies om je onafhankelijkheid sneller te bereiken. Alle grote sprekers/bekende investeerders zijn hier eensgezind over: een investering in jezelf levert uiteindelijk het meeste rendement op. Als jij open staat om nieuwe dingen te leren dan zal dit er voor zorgen dat je sneller je dromen bereikt. Ik heb het hier niet per sé over beleggings- of investeringsseminars. Ook als je bijvoorbeeld een managementfunctie hebt en je een NLP opleiding gaat doen, dan is dat ook een prima investering. Als jij het geleerde in de praktijk brengt, dan zullen mensen zien dat je van meerwaarde bent en dat is voor jou een goede reden om een promotie te vragen J

Versnellen: hogere rendementen

Het laatste onderdeel om te versnellen, is door meer rendement te genereren. Dit is ook afhankelijk van hoeveel tijd jij wilt besteden achter de computer. Als jij 10-15% rendement per jaar voldoende vindt en je wilt niet meer dan 20 minuten per maand besteden, dan kan dat met een strategie die door Tony Robbins in zijn boek ‘money, master the game’ is gepresenteerd; de portfolio van Ray Dalio. En wil je meer? Dan heeft Marcus ook nog een aantal andere strategieën. Daar moet je meer tijd in steken, moet je meer voor geoefend hebben, maar dan is een rendement van zo’n 36% (3% per maand) ook haalbaar, waardoor onafhankelijkheid veel sneller in het zicht komt. Welke strategie je ook kiest: voor iedereen is een goed rendement dus realistisch.

 

Genieten van onafhankelijkheid

En dan als laatste is het natuurlijk tijd om te genieten van je onafhankelijkheid en van je dromen. Wat als je dan eenmaal de hoeveelheid geld hebt om je dromen waar te maken? Moet je dan alles van je rekening afhalen? Nou, het antwoord raad je al: nee, zeker niet 🙂 het is wel de bedoeling dat je nog steeds rendement haalt. Wellicht ga je minder werken, vaker met vakantie of eerder met pensioen.

 

Op deze website wil ik jullie graag deelgenoot maken van alle lessen en ervaringen die ik zelf heb opgedaan, uit alle boeken die ik heb gelezen, de seminars die ik heb gevolgd, mijn eigen fuck-ups en die van mensen om mij heen. Het is zeker mogelijk, het enige wat je moet doen, is actie nemen.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *