De strategie van kampioenen: een simpel en effectief portfolio

Hoe kan je een goed rendement halen als je niet weet waar de beurs of een aandeel naartoe gaat? Wat moet ik doen om zekerheid in te bouwen in mijn portfolio? En hoe kan je met maximaal een kwartier per maand een rendement halen van gemiddeld 9,88% over de afgelopen 40 jaar? Vandaag doe ik deze strategie voor je uit de doeken.

Sinds 2008 ben ik aan het beleggen en vorige zomer kwam goede vriend Thijs Lindhout naar me toe. Hij had een geweldig boek “Money, master the game.”, het ging over beleggen. Het boek leest niet echt lekker weg. Thijs vroeg mij of ik er eens naar zou willen kijken en hem vervolgens kon uitleggen wat hij moest doen op beleggingsgebied. Zo gezegd, zo gedaan.

Leven van je dromen

In het boek ‘Money, master the game’ interviewt Tony Robbins tientallen bekende investeerders om hun kennis te delen met het grote publiek. Tony is iemand die mensen helpt het leven van hun dromen te creëeren. Het doel achter ‘Money, master the game’ is dat iemand zijn of haar tijd veel meer waard is dan het geld wat iemand verdient. En als jij dus goed om kunt gaan met geld en je zorgt voor je eigen toekomst, je dan ook meer tijd hebt voor de dingen die er echt toe doen. Op die manier kan iedereen het leven leiden van zijn of haar dromen.

Leren van de besten

Als ik iets nieuws wilt leren, dan spiegel ik de strategieën van de mensen die al jaren deze tactieken succesvol toepassen. Als ik de Olympische spelen wil halen met hardlopen, dan ga ik niet naar mijn buurman die elke zondagochtend om 9 uur 5 kilometer hardloopt. Nee, dan wil ik training van Usain Bolt, Daphne Schippers of hun trainers. Ik wil leren van de besten om mijn doelen te bereiken. Voor investeren en beleggen kijk ik dus naar investeerders die dit al jaren succesvol doen.

Dé Portfolio

Terug naar het boek van Tony: de strategie waar hij de meeste tijd aan besteed, is de strategie van Ray Dalio  oprichter van een hedgefund en heeft zelf miljarden in beheer. “Maar schiet nou eens op met die portfolio Peter, want ik wil er zelf mee aan de slag”. Dat begrijp ik heel goed 🙂 Nou, hier komt ‘ie dan. De portfolio die:

  • de afgelopen 40 jaar een gemiddeld rendement heeft gehaald van 9,88%
  • 86% van de tijd winst maakt
  • super stabiel was: de portfolio had een maximaal verlies van minder dan 4%, terwijl de beurzen met 50% daalden (bijv. in 2008)
  • een gemiddeld verlies van minder dan 2%

De portfolio ziet er als volgt uit:

Goud                                                 7,5%

Andere grondstof                            7,5%

Aandelen                                          30% (S&P 500 index)

Lange termijn obligaties                 40% (Amerikaanse staatsobligaties)

Middellange termijn obligaties      15% (Amerikaanse staatsobligaties)

 

Voordelen statistisch onderbouwd

Het mooie van deze portfolio is dat het uitgangspunt is: niemand weet wanneer de beurs omhoog of naar beneden gaat. Met deze portfolio ben je dus beschermt. Beschermt tegen de momenten dat de beurzen naar beneden gaan. Toch kan je meeprofiteren als de beurs hogere cijfers noteert.

Ik houd hier boven de getallen aan die in het boek genoemd zijn, maar inmiddels zijn we ook weer en jaar verder. Afgelopen jaar heeft deze portfolio een rendement gehaald van zo’n 12%, dus het gemiddelde rendement is nog iets hoger.

Er zijn ook veel (internet)artikelen geschreven over dit portfolio en ze zijn het er over eens: dit is een solide strategie om te beleggen. Misschien is dit niet de meest sexy manier om te beleggen, maar wel met veel zekerheid. Zelfs wanneer je kijkt naar de historie, in de tijd voordat Ray al volgens deze strategie belegde, was het al succesvol.

Geen raketgeleerde nodig!

Tijdens een heerlijke barbecue dit weekend raakte ik aan de praat met Jens, een jongen die al het leven van zijn dromen leeft, maar toch wat extra rendement op zijn spaarcenten wil. Ik legde hem uit wat ik met Ultiem Vrij doe en hoe simpel beleggen kan zijn. Na een uur met hem gesproken te hebben zegt hij; “waarom beleggen mensen hun geld dan anders, als dit ook 10% oplevert per jaar?”. Een hele goede vraag! Veel mensen kennen dit niet, of ze denken meer rendement te halen uit individuele aandelen of vinden het niet spannend genoeg. Het voordeel van deze strategie is dat je geen raketgeleerde hoeft te zijn om deze strategie toe te passen. Je kunt dit gewoon doen door ETF’s (trackers) te kopen.

Nu zijn er wel een aantal regels en richtlijnen die je moet hanteren om deze strategie succesvol toe te passen. Hier kom ik een volgende keer nog op terug.

 

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *